Cildiye Uzmanı Nur Ecer, aşırı sıcaklar nedeniyle uyarıda bulunarak, “Özellikle bölgemizde oldukça cömert davranan güneşin, deri üzerindeki olumsuz etkilerinin fark edilmesinden sonra, sakınılması gereken bir güç olduğu da bilin
Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar (Cildiye) Uzmanı Nur Ecer, aşırı sıcaklar nedeniyle uyarıda bulunarak, “Özellikle bölgemizde oldukça cömert davranan güneşin, deri üzerindeki olumsuz etkilerinin fark edilmesinden sonra, sakınılması gereken bir güç olduğu da bilinmelidir” dedi.
GÜNEŞ KREMLERİNE DİKKAT EDİLMELİ
Güneşin derimiz üzerindeki zararlı etkileri ve korunma önlemleri hakkında uyarıda bulunan Cildiye Uzmanı Nur Ecer, “Güneş kremlerinin üzerinde sıkça gördüğümüz ultraviyole(UV), güneşe bağlı deride görülen zararlı değişikliklerin çoğundan bu UV ışınları sorumludur. Dalga boyuna göre üçe ayrılan UV ışınlarından biri olan UVC ozon tabakası tarafından absorbe edildiğinden yeryüzüne ulaşamaz. Yeryüzüne ulaşan UV ışınlarının yüzde 5’ini oluşturan UVB pencere camından geçemezken, yüzde 95’ini oluşturan UVA pencere camından geçebilmektedir. Hem UVB’nin hem de UVA’nın deri kanseri ve yaşlanmasında önemli rolleri vardır. Bu yüzden güneş kremi seçiminde hem UVA hem de UVB koruması olmasına dikkat edilmelidir” dedi.
Ecer, Güneşin cilt sağlığına olan etkilerini şöyle sıraladı:
Güneş yanığı: UV ışınlarına uzun süre ve aşırı maruz kalma nedeniyle görülen bir tür yanıktır. Ciltte kızarıklık, yanma hissi ve bazen de su toplama ile kendini gösterir.
Deri kanserleri: Görülme oranları son yıllarda artmış olup en sık görülen kanser grubunu oluşturmaktadırlar. Deri kanseri oluşumunda genetik faktörler gibi birçok faktör rol oynasa da kontrolsüz güneşin rolü oldukça fazladır. Çocukken çok fazla güneşe maruz kalmak özellikle de güneş yanığı geçirmek, bronzlaşma amacı ile uzun süre güneş altında kalmak veya solaryuma girmek, güneş altında korunmasız bir şekilde uzun yıllar çalışmak deri kanseri gelişimi açısından önemli risk faktörleridir.
Cilt yaşlanması: yaşlanmada genetik ve çevresel faktörler gibi birçok durum söz konusu olmakla beraber, çevresel faktörler arasında en önemlisi güneştir. Güneşin neden olduğu fotoyaşlanmaya bağlı olarak deride kabalaşma, derin kırışıklıklar, lekeler ve damar genişlemesi gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Cilt lekeleri: Güneşe maruz kalmak ciltte pigmentasyon değişikliklerine neden olabilmektedir. Güneşle oluşan kahverengi lekelenmeler kişinin genetik özelliklerine, hormonal durumuna ve kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak da artabilmektedir.
Güneşten korunma önlemleri ise şöyle sıralandı
-UVB ışınlarının en fazla yeryüzüne ulaştığı 10:00-16:00 saatleri arasında dışarıda olunmamalı.
-Dışarı çıkmak zorunda kalınırsa da gölge alanlar tercih edilmeli. Bulutlar, yeryüzüne ulaşan UV miktarının sadece yüzde 30-50’sini azalttığı için gölgede kalmanın da tek başına koruma için yeterli olmadığı bilinmeli.
-Sıkı dokunmuş kumaşlardan üretilen pamuklu giysiler tercih edilmeli.
-Şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı. Seçilecek şapkanın da baş dışında kulaklar ve enseyi de tam olarak kapatmasına dikkat edilmeli.
-Dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce güneşe maruz kalacak olan tüm açık vücut yüzeylerine koruyuculuğu yüksek olan güneş kremleri sürülmeli. Her 3-4 saatte bir yenilenmeli. Ayrıca tercih edilecek güneş kreminin hem UVB hem de UVA’ya karşı koruyucu olmasına dikkat edilmeli