Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 14 yaşındaki Y.D adlı çocuğa polisler tarafından işkence yapılarak bataklığa atılan davada, sadece ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından polislere ceza verilmesine tepki gösteren Diyarbakır DEM Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, ‘ Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, “işkencede neden yargılanmadılar’’ diye sordu.
Diyarbakır Lice ilçesinde, 21 Mart 2023’te, 14 yaşındaki Y.D’ye polis olduğunu söyleyen kişilerce işkence edilerek ve bataklığa atıldı. Yoldan geçen bir çiftçi tarafından fark edilerek hastaneye kaldırılan Y.D’nin kafa travması geçirdiği, sol göz, sol omuz, sağ ayak, sol kulak ve vücudunun çeşitli yerlerinde darp izleri olduğu belirlenmişti. Lice Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme heyeti, 5 polis hakkında TCK’nın 109’uncu maddesi kapsamında “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan sekizer yıl hapis cezası ve “mala zarar verme” suçlarından adli para cezası verdi.
NEDEN İŞKENCEDEN YARGILANMADILAR
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması amacıyla verdiği yazılı soru önergesinde şunları sordu:
*14 yaşındaki Y.D.’ye uygulanan işkence üzerine görülen davada, neden TCK’nın işkenceyle ilgili 94’üncü maddesine istinaden yargılama yapılmamıştır?
*Söz konusu dava kapsamında; Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında işkenceyle mücadeleye yönelik hangi yükümlülükler yerine getirilmiştir?
*İlçe emniyet amiri dahil olmak üzere, bu polislerin görevde kalıp kalmadığı veya başka bir göreve atanıp atanmadıkları hakkında bilgi verebilir misiniz?
*İşkence ve kötü muameleye karşı hangi önleyici tedbirler alınmaktadır? Bu tedbirlerin etkinliğini nasıl değerlendiriyorsunuz? Benzer olayların tekrarlanmaması için ne tür denetim mekanizmaları bulunmaktadır?
*Polis teşkilatına işkence ve kötü muameleye karşı verilen eğitim programlarının içeriği ve kapsamı nedir? Bu tür eğitimlerin etkinliğini nasıl ölçüyorsunuz ve iyileştirmek için ne tür adımlar atıyorsunuz?